Bohemka se vydá k důležitému souboji do Karviné

O prostřední skupinu zabojují Klokani na hřišti posledního týmu tabulky.

Bohemka se vydá k důležitému souboji do Karviné

Základní část FORTUNA:LIGY se blíží ke svému konci. Dramatický vývoj jarní části nejvyšší soutěže se brzy dočká svého rozuzlení. Nemusí se však čekat na konečný hvizd po závěrečném třicátém kole. Dost může napovědět, v některých případech i rozhodnout, již zápas nejbližšího ligového kola. To ale dostává některé týmy do nepříjemné situace, jíž je bezpodmínečná nutnost zvítězit. Do této škály spadají také Bohemians, kteří aktuálně na jedenáctém místě spadají do Skupiny o záchranu, jenže mají reálnou šanci poskočit do prostřední skupiny. K tomu však musí zvítězit zejména už o tomto víkendu, kdy se představí na půdě Karviné.

Na stadionu nejvzdálenějšího soupeře vyběhne Bohemka k zápasu v sobotu odpoledne. Výkop je stanoven na tradiční 15. hodinu. Jako hlavní sudí byl delegován Ondřej Pechanec. Asistovat mu budou Jiří Kříž s Lukášem Slavíčkem. Přímý přenos nabídne v rámci multidimenze televizní stanice O2 TV Fotbal. Do Karviné se chystá také autobusový výjezd. Všechny informace naleznete v záložce VÝJEZDOVÉ INFO.

MFK KARVINÁ


Slezané si po návratu do nejvyšší soutěže nevedli nejhůře. Na podzim cestovali tabulkou oběma směry, když už padali na úplné dno, dokázali se vzepřít. Na předposlední místo je odsunula prohra v Českých Budějovicích (0:1), ale díky následným výhrám s Hradcem Králové a Plzní (shodně 1:0) zase mohl na karvinském stadionu panovat o něco menší stres z hrozícího sestupu. Přesto o klidných dnech vyloženě řeč být nemůže. Ačkoliv se Karviná neprezentovala rozhodně špatným fotbalem, tak se na konci první poloviny sezony dostávala blíže a blíže nepříjemnému sestupovému pásmu, až přezimovala na barážové čtrnácté příčce. Za sebou měli Slezané trenérskou výměnu. Tomáše Hejduška v záři nahradil Juraj Jarábek. Pro něj šlo již o druhou štaci na lavičce Karviné. 

Bohemians - Karviná 1:0 (0:0)
Bohemians - Karviná 1:0 (0:0)
Do jarní části nevstoupili jeho svěřenci dobře. Začali triem domácích zápasů, ale od Sparty, Slavie i v dohrávce s Pardubicemi pokaždé inkasovali po třech gólech a ze hřiště odcházeli bez bodového zisku. Bod ukořistila Karviná až v Teplicích (2:2). Když právě na půdě Karviné dosáhlo své jediné jarní výhry Slovácko (3:1) a bez úspěchu se vraceli Slezané i z Liberce, skončilo i druhé angažmá Juraje Jarábka. Týmu se ujal Marek Bielan. Místní patriot vedl Karvinou zatím ve čtyřech zápasech. Začal důležitou výhrou s Českými Budějovicemi (2:1) , díky níž poslali karvinští na dno tabulky právě Jihočechy. Těsnou prohru utrpěli Slezané v Hradci Králové (1:2), od té doby však neprohráli. Cenný bod získali v bitvě s Plzní (0:0), remízu si odvezli také z Ostravy (2:2), a tak svého hladového soka ve Slezském derby dokázali obrat. 

HLASY Z KABINY

Před Karvinou i nadále stojí úkol uniknout z posledního místa, čehož si je vědom asistent trenéra Radim Grussmann: „Věříme, že získané body za remízy s Plzní a na Baníku dodají klukům sebevědomí. Pro nás ta nadstavbová část začíná vlastně už nyní. Realita je taková, že jsme na posledním místě a momentálně, i když to řeknu trošku s nadsázkou, je jedno, kdo k nám přijede v roli soupeře. Zisk tří bodů je v sobotu moc důležitý. Pozitivní náladu nám dodává vyprazdňující se marodka. Uzdravují se nám hráči, kteří byli delší dobu mimo, takže variant máme víc. K tomu můžeme znovu počítat s Jirkou Fleišmanem a Amarem Memićem."

V případě Bohemians upozorňoval na útočná jména: „Tým mají poskládaný z kvalitních a zkušených hráčů. Vede je také dobrý trenér, který je aktuálně také asistentem u reprezentačního áčka. Samotní hráči jsou silní hlavně v ofenzivní fázi. Disponují kvalitními útočníky jako jsou Prekop, Ristovski nebo Puškáč. Jak už jsem ale zmínil, není to jenom o nich. Mají celkově zkušené mužstvo, které se prezentuje moderním fotbalem."

POHLED NA SOUPEŘE

Mezi střelce se na jaře zapsal stoper Dávid Krčík, a to hned dvakrát. Čtyřiadvacetiletý zadák svou premiérovou trefu zapsal na půdě Teplic, kde nádhernou ránou z třiceti metrů rozvlnil síť. V dalším zápase poslal Karvinou do vedení proti Slovácku, když prokázal připravenost po standardní situaci. Slezané se v ofenzivě spoléhají na rychlost. Tuto herní vlastnost naposledy pocítila Ostrava. Nakonec po průniku Regáliho a trefě Ražnatoviće, jenž zakončil rychlou kombinační akci, brala Karviná bod. Její rychlost nevoněla ani Viktorii Plzeň či Hradci Králové. U Votroků měli Slezané šanci na bodový zisk, ale své příležitosti nevyužili.

V defenzivě svěřence kouče Marka Bielana v zápase s Hradcem Králové srazila k zemi nepozornost před brankou. Ve dvou případech nechali po centru volnéprotihráče, dopřáli jim dostatek prostoru ke střele a byly z toho dvě branky v síti gólmana Dominika Holce. V duelu se Slováckem pak nechal Fleišman odcentrovat Reinberka a osamocený Sinyavskiy trestal karvinskou chybu. Lehkovážným chováním se provinil Traoré proti Teplicím, když se na polovině hřiště nechal obrat o míč Yasserem, čímž se podepsal pod inkasovanou branku. 

SROVNÁNÍ SEBASTIANA BOHÁČE A MICHALA BERANA



ZMĚNY V KÁDRU

Odchody:
Vladimír Neuman (brankář) - hostování v FK Spišská Nová Ves (Slovensko)
Michal Hošek (obránce) - návrat z hostování do SK Slavia Praha
Daniel Bartl (záložník) - konec smlouvy
Dominik Soukeník (záložník) - konec smlouvy

Příchody:
Douglas Berqvist (obránce) - volný hráč (naposledy Degerfors IF - Švédsko)
Momčilo Raspopović (obránce) - přestup z HNK Gorica (Chorvatsko)
Martin Regáli (útočník) - přestup z KV Kortrijk (Belgie)


BOHEMIANS PRAHA 1905


Pražany čeká po více jak měsíci zase cesta mimo hlavní město, ale za to pořádně dlouhá. Naposledy se v březnu vydali do Zlína, odkud přivezli bod (2:2). Nyní si odškrtnou také návštěvu vůbec nejvzdálenějšího stadionu od jejich dominanty Vršovic. Od té doby porazili doma Jablonec a dále absolvovali dvě pražská derby se svými místními rivaly. Nyní se svěřenci trenéra Jaroslava Veselého odeberou do Karviné. Na místním stadionu se naposledy ukázali před dvěma lety, kdy při premiéře trenéra Veselého v roli hlavního trenéra získali bod (1:1). 

Ačkoliv nyní budou Klokani čelit poslednímu týmu tabulky, nečeká je jednoduchý duel, jak podotknul asistent trenéra Ivan Hašek : „Máme teď za sebou těžká utkání se silnými soupeři, Slavií a Spartou. Nicméně nelze očekávat, že tohle utkání bude v něčem jednodušší. Sami si jsme moc dobře vědomi toho, že ani dvě výhry nám nemusí zaručit jistotu prostřední skupiny. Každý bod se v naší situaci počítá a rozhodně chceme v Karviné uspět."

Bohemians - Karviná 1:0 (0:0)
Bohemians - Karviná 1:0 (0:0)
Karviné po druhé trenérské výměně bodově daří, když padla pouze jedinkrát: „Hrají teď více z obranného bloku a přechází do rychlých protiútoků. Zlepšili se v organizaci hry a před vlastní brankou jsou ve velkém počtu. Ze zápasů umí vytěžit i bodové zisky. Mohli jsme vidět, že svou hrou nadělali trable také Plzni, která nedokázala v Karviné skórovat."

V týmu soupeře je i několik zahraničních hráčů: „Tito hráči mají jiný herní styl. jsou dobře vybaveni po rychlostní a technické stránce. Ostatně je zvykem, že v Karviné vždy pár takových hráčů je. Vypadá to, že se dokázali na český fotbal adaptovat. Šikovných hráčů je v kádru dostatek, zejména z hlediska útočné části hry. V ofenzivě hrají hodně rychle, sbírají druhé míče a tlačí se do zakončení. Musíme si na to dát pozor."